Tutorial : Favicon

Assalamualaikum .
arinie aku nak ajar korang cara nak buat FAVICON . kalau korang tak taw apa favicon tu, korang boleh la rujuk gambar kat bawah ni ok ?


ha , nampak tak ? yang bentuk epal tu la favicon . nak taw camne nak buat ? jom ikut step kat bawah ni .

1.Dashboard > Design > Edit HTML > Tick expand widget template 
2.tekan CTRL + F , search kod kat bawah ni ok .

</head>

3. bila dah jumpa , copy kod kat bawah ni dan paste kat ATAS kod </head> tu tadi ye . :)

<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>

 4.lepas tu tekan preview ,bila dah jadi , korang save la ye .

5.kalau nak copy kod diatas , sila tekan CTRL + C . (serentak)

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sha ! Like Kalau Suka ! ♥

;

2 comments:

Hanis said...

salam ? kalau blogskin xleh eh? hhe

sha al nashfah said...

wkslm . untuk blogskin ado . tapi xbuat lagi . blh rujuk blog ni deh . http://izinkanakupergi.blogspot.com/2011/12/favicon-for-blogskin.html

Post a Comment