Tutorial : Cute Scrollbar

Olaaa . haha . macam ayat cik boyfie aku je kan ? err . actually aku nak buat tutorial pasal scrollbar hari ni . sebelum aku lupa , baik aku ajar korang cepat-cepat . bagi korang yang dah tahu tu tak payah la korang nak buat jugak . tuto ni bagi yang tak tahu je ok darling ? hehe . so , let's go !

sebelum tu aku nak tanya . korang kenal ke tak scrollbar tu apa? bagi yang dah kenal tu bagus la . tapi bagi yang tak kenal , boleh usha gambar kat bawah ni ye ? ^_^


haaa . nampak tak anak panah tu tunjuk kat mana ? tu la scrollbar . hehe . nak buat scrollbar camtu tak ? kalau nak , jom ikut tuto ni ye sayang ? :))

Dashboard -> Design -> Edit Html -> Tick Expands Widget

Ctrl + F , cari code
]]></b:skin>
 Copy paste code dekat bawah ni pulak DIATAS code tadi .

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background:#FDEEF4;
}

::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color:#FDEEF4;
border:1px dotted #64C4EA;
}

::-webkit-scrollbar-thumb {
background:url(URL GAMBAR);
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

HIJAU : warna background scrollbar
MERAH : letak url gambar yang korang nak .
BIRU : korang boleh tukar samaada nak solid , dotted atau dashed
PURPLE : warna bagi dotted korang . code warna DISINI atau SINI

Preview dulu lepas tu baru save okey dear !

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sha ! Like Kalau Suka ! ♥

;

No comments:

Post a Comment