Association Of Chartered Certified Accountants ( ACCA )





Assalamualaikum . I'm thinking of posting some entry then this topic came up in my mind . I would like to introduce a little things about ACCA since not many of us know about this great programme . Ok . First of all , what is ACCA ? ACCA stands for the Association Of Chartered Certified Accountants , a leading international accountancy body . Program ni lebih kurang sama macam ijazah sarjana muda akaun la .. tapi dia lebih atas sikit .. If dah habis buat ijazah sarjana then rasa nak sambung buat ACCA , memang digalakkan . Sebabnya kita dah tambah lagi satu kelulusan kita dan peluang untuk dapat kerja memang makin menyebelahi kita .Lagipun negara kita memerlukan ramai akauntan-akauntan professional yang mempunyai kelulusan ACCA .



Apa la lebihnya ACCA ni ? Nampak macam biasa-biasa je . Kos ni kos yang jenis tak laku ke bila nak apply kerja ? Kenapa tak ramai orang tahu pasal ACCA ni ? Kenapa tak ramai yang belajar ACCA ni ? Haa .. tu sedikit sebanyak soalan yang selalu orang tanya bila aku cakap aku belajar dalam program ni . Ok , aku terangkan satu-satu secara ringkas sebab kalau panjang-panjang sangat korang tak faham ..


Kelebihan ACCA .

1 . Kau boleh kerja dekat organisasi mana-mana je yang terlibat dengan bisnes . Skop bisnes ni luas ye , bukan setakat duduk dalam pejabat kira keuntungan je .

2 . Bukan nak berlagak la tapi majikan dan klien kita pandang tinggi dekat kita kalau kita ada kelulusan ACCA .

3 . Boleh kerja dekat 170 buah negara yang diiktiraf sebab kelulusan ACCA bertaraf dunia ok .

4 . Korang nak ambik exam dekat mana-mana pun boleh . sangat fleksibel .

5 . Setakat ni exam secara bertulis ada dua kali satu tahun . Nak kerja sambil study pun boleh .

6 . On demand . Tak habis belajar pun dah boleh apply kerja dan ramai jugak yang akan offer kerja dekat korang .

7 . Bila dah habis belajar , still lagi tak dapat membership dari ACCA . kena kerja dulu minimum 3 tahun baru korang boleh berlagak letak gelaran Chartered Accountant (CA) dekat belakang nama korang .

8 . Gaji mahal sikit la dari lepasan degree . Ni berdasarkan survey aku la . Kalau aku salah , i'm sorry ok ?

9 . Boleh apply untuk dapatkan kelulusan ijazah dari Oxford Brookes University . Kira macam advance la . Taknak pun takpe .

10 . Markah bukan dikira berdasarkan pointer . Markah exam cuma ada lulus atau gagal dan percentage je  . Minimum markah untuk lulus , 50 % .


Dah banyak dah rasanya aku kasi kelebihan tu .. kalau korang hadam semua kelebihan tu bermakna korang tahu la yang memang ramai orang dan syarikat-syarikat yang akan offer korang untuk kerja . So , masalah menganggur tu memang takkan ada kecuali memang korang yang taknak kerja .


Masalah kenapa tak ramai yang ambik kos ni adalah perbelanjaan kos ni boleh dikatakan agak mahal di Malaysia . Semua yuran exam , yuran keahlian dan lain-lain yang berkaitan adalah dalam mata wang pound sterling . Kenapa ? sebab program ni ialah program antarabangsa yang berpusat di UK . maka semua fees perlu mengikut currency di UK . Sebab kedua kenapa tak ramai yang ambik ACCA ialah risiko yang tinggi . Setiap kali korang tak lulus untuk apa-apa subjek , korang kena ulang balik exam tu dan setiap kali ulang kena bayar yuran exam dalam pound sterling . Setiap subjek berharga dalam RM 250 sehingga RM 700 .Nampak tak permainan nya disitu ? haha ..


Setakat ni dulu la aku cerita pasal ACCA .. ada apa-apa soalan ? tanya aku kat ruangan komen . atau follow twitter aku @shaalnashfah dan tanya lah aku apa-apa je kat situ ..  adios .. assalamualaikum .



p/s : sekarang aku tengah ambik paper F4 , F5 dan F6 .. alhamdulillah aku lulus semua exam aku untuk foundation , CAT . Foundation CAT aku buat dalam masa 1 tahun .






♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Sha ! Like Kalau Suka ! ♥

;

76 comments:

fathia azalin said...

Assalammualaikum kak,
InsyaAllah, sy bakal graduate degree in account from UMT. Dan berhajat unuk sambung ACCA ni. Btw, akaun buat ACCA dkt mane yeh ? Agak2 untuk sambung ACCA ni, better dlm negara atau luar negara ? Btw, thanks for the information :)

sha al nashfah said...

Wkslm . kalau kat malaysia , kos acca ni ada kat uni/college swasta . dulu ada kat uitm shah alam . tapi sekarang dah dipindahkan kat intec . dekat sunway , malvern college , kptm pun ada offer kos acca jgk .

Kalau belajar kt oversea , kita akan byk self study . tak mcm kat mlysia la :)

Selalunya lepas grad , budak lepasan degree akan ada balance lagi 5 paper acca .
Kalau gi oversea pun , dalam setahun je tu . tu pun kalau straight sitting la .

So , pergi oversea ke tak depends on you my dear . gud luck !!

Amirul Asyraff said...

Acca ni semua ada berapa paper ?

Nuri Muslimah said...

Assalamualaikum
saya nak tanya ni
misal kata saya ambil acca tapi gagal dan tak mampu mengambil paper tu lagi (faktor kewangan ) saya masi boleh ke sambung belajar kat pusat 2 pengajian yang lain
or saya akan menganggur ..
Mohon d perjelaskan

sha al nashfah said...

For CAT a.k.a. foundation utk masuk ACCA , ada 9 paper . tapi kalau dah ada basic akaun , dpt exemption 1 paper . so jadi 8 paper .

Untuk ACCA , total 14 paper . tapi akan ada exemption paper . depends pada qualification kita .

sha al nashfah said...

Waalaikummussalam .

First sekali qualification level . kalau masuk ke CAT guna SPM , kalau pass semua paper CAT , kita dapat sijil CAT . dengan sijil ni kita dah boleh kerja .

Bila masuk ACCA , automatic kita dah ada sijil CAT/diploma/degree , kalau dah taknak belajar lagi , kita still boleh kerja . Tapi tak disarankan berhenti .. Kita dah belajar separuh jalan , takkan taknak habiskan kan ? :)

Shikin Ekin said...

Assalamualaikum

saya nak tanya sikit ni, sebab lepas habis spm saya amik course LCCI,tapi ada yang cakap rugi amik LCCI sbb nanti nak sambung CAT juga. so pendapat awak yang mana lagi bagus. amik LCCI lepastu sambung LCCA atau amik CAT then sambung ACCA?

ada juga dengar yang diorang kata kekurangan CAT ni takde sijil diploma.. em macam mana ek. sbb saya belaja swasta so kalau boleh nak jimat jimat lah duit utk belajar tu..

disebabkan saya baru lagi sbb tu saya tak faham sangat perjalanan ambil course akaun ni..... em please tunjuk ajar :(

Anonymous said...

Salam,bole ke guna sijil cat tuk apppy diploma in accountncy :)

Farahiz said...

sijil cat kira valid boleh kerja la ? dengan gov ke swasta ? bukan ke gov requrement at least degree ke ?

sha al nashfah said...

@Shikin Ekin


hi ekin . sis tak pernah dengar pasal LCCA . LCCI tu pernah dengar lah masa SPM dulu .

actually awak boleh pilih btween 2 options :

1)diploma akaun to degree akaun
- it will take some times but it cost less than taking ACCA .

2) CAT to ACCA
- this is the fastest track but it will cost a lot since you have to pay the fees in UK currency . more difficult than degree .

so , bincang dengan parents dulu . bgtau dyorg pasal fees dan lain-lain tu .

about the sijil CAT , memang kita takde sijil diploma , but kita dapat sijil dari ACCA sendiri . sijil tu dapat guna if nak kerja . so dont worry .

sha al nashfah said...

wkslm . tak boleh guna sijil CAT untuk apply diploma in accountancy . CAT hanya boleh guna untuk ACCA je . :)

sha al nashfah said...

@Farahiz


sijil CAT boleh guna untuk kerja . boleh kerja gov , tapi kerja biasa2 je la . kalau swasta , boleh mintak jadi auditor . luas la sikit skop kerja dekat swasta . if dah ada ACCA , baru dapat kerja mana2 . :)

Anonymous said...

Hi, adakah ACCA setaraf dgn degree? is it okay for me to only take ACCA instead of taking bachelor in accounting?

Meryl Natalie said...

hye sis. saya lepasan spm 2015. and saya berminat nak masuk CAT. saya pelajar aliran sains, rasanya dapat ke saya nak catch up accountancy eh?. susah ke account ni?

Meryl Natalie said...

sis kalau saya nak email awak boleh tak? sebab banyak sangat benda nak tanya ni huhu. can i have your email ?.

Meryl Natalie said...

hye sis. saya lepasan spm 2015. and saya berminat nak masuk CAT. saya pelajar aliran sains, rasanya dapat ke saya nak catch up accountancy eh?. susah ke account ni?

sha al nashfah said...

Hi . ACCA ni lebih tinggi tarafnya dari degree . After degree , if awak nak ambik ACCA pun boleh .

sha al nashfah said...

sure . shasha.norazmi@yahoo.com

Anonymous said...

hai akk! kalau sy ambik advance dip in accountancy then lpas grad nak apply acca boleh tak? lepas acca tu sy boleh terus kerja kan ?

intan syarina said...

Salam sis, saya nk tnya mana lebih better? Amik dip, then degree pastu amik acca atau cat terus acca? Kalau melibatkan masa mmg saya faham cat-acca lebih jimat masa tapi ada yg kata berisiko, berisiko mcm mana ye? And kalau amik degree then amik acca apa pula kelebihan dan kekurangan nya??

nur ariyana said...

assalamualaikum sis. Boleh ke klau lepas ambil diploma akaun kita teruskan dengan ambil acca pulak? Means x pyh ambil degree tp trus ambil acca.

Anonymous said...

Hi.macam mana nak mohon CAT ni?Berapa lama tempoh nak dpt sijil CAT ni???

sha al nashfah said...

@Anonymous

boleh je . after habis diploma boleh terus ambik acca . tak perlu ambik degree dah if taknak ambik . bila dah habis acca , boleh terus kerja :)

sha al nashfah said...

@intan syarina


waalaikumussalam . ambik kos CAT @ ACCA ni memang berisiko .

risiko dia :

1) semua yuran kena bayar ikut mata wang pound sterling . perbelanjaan untuk kos ni memang tinggi .

2)setiap kali fail , kena repeat . setiap kali repeat kena bayar yuran exam . yuran exam depends pada paper yang kita ambik . contohnya paper ACCA , minimum RM 500 per paper .

3)paper susah . takde benda senang bila melibatkan study.

4) CAT @ ACCA takde kerja kursus dan carry mark macam dip @ degree . markah 100% final exam .

5)takde cuti berbulan2 macam budak degree @ dip . paling lama pun sebulan je cuti dan cuti tak sama dengan budak degree @ dip .

6)bila masuk ACCA guna degree , kemungkinan susah kita nak adapt dengan cara pembelajaran ACCA sebab tak biasa .

7)if masuk guna degree , then ambik ACCA . tetiba tengah2 belajar tu kita nak quit sebab susah or whatever your reasons , boleh je . sekurang2 nya kita dah ada kelulusan sarjana muda . kalau ambik dr cat pulak , then nak quit tengah2 , kita hanya akan ada sijil CAT je. sijil CAT lagi rendah dari ijazah .

sha al nashfah said...

@Anonymous


cara nak apply CAT ni senang je . cari universiti yang kita nak . pastikan universiti tu ada offer kos CAT . then apply dekat diorang punya website . kalau ada dekat upu , cuba isi dekat upu . tapi tak sure la dapat ke tak .

kalau sis dulu , sis apply dekat portal pengambilan pelajar uitm je .

tempoh nak dapat sijil CAT ni selalunya dalam 1 tahun atau 1 tahun setengah

intan syarina said...

Ouh okay tq so much ^^

Anonymous said...

Akak nak tanya, contoh lah if kita buat CAT ACCA and kita fail beberapa paper, kita tak dapat degree lah maksudnya? Sebab kita tak ambik degree sebelum tu kan? So kalau nak kerja kena tunggu lulus semua ACCA lah kan?

Farah Nabilah said...

Assalamualaikum sis, esok saya interview utk dapatkan scholarship cat acca ni. Act, cita cita saya nak jadi businesswoman. How do I relate kan acca ni dengan business eh? Sebab ramai yang acca holders such as Tony Fernandez tu CEO but yet dia amik Acca. Help me please, thanks

Anonymous said...

Salam sis, sya xfham lgi tang sjil CAT bleh require kje..Bley k klau sya amek CAT pstu kje and buat part time ACCA smbil kje tuh??

Anonymous said...

Kalau sye dh basic acc nrpe thun ye paling awal untuk cat acca

anis velvet said...

Assalamualaikum sis, saya ada apply untuk CAT ni kat KPTM and alhamdulillah permohonan saya lulus. So masa SPM, saya tak ambik subjek prinsip akaun ni kiranya basic hanya subjek matematik je. Menurut pengalaman or pemerhatian sis ada tak sebelum ni student yg ambik program and boleh go on wlaupun masa spm dia tak ambik subjek prinsip akaun?

anis velvet said...

Assalamualaikum sis, saya ada apply untuk CAT ni kat KPTM and alhamdulillah permohonan saya lulus. So masa SPM, saya tak ambik subjek prinsip akaun ni kiranya basic hanya subjek matematik je. Menurut pengalaman or pemerhatian sis ada tak sebelum ni student yg ambik program and boleh go on wlaupun masa spm dia tak ambik subjek prinsip akaun?

Unknown said...

Assalamualaikum kak , bayar guna ptptn ka semua ni? Minta no. Whatassp akak

green heart said...

Minta no. Whatassp akak

green heart said...

Assalamualaikum kak , bayar guna ptptn ka semua ni? Minta no. Whatassp akak

Anonymous said...

Salam. Saya dapat tawaran cat acca tapi saya takde basic account sbb saya ni belajar sc stream masa spm. Bg akak. Patut ke saya terima tawaran ni?

Tajuddin Rauf said...

Assalamualaikum kak..sy lepasan program matrikulasi..lepas ne nak sambung ijazah sarjana muda perakaunan..kemudian ambik acca, boleh kha mcm tu & berapa lama ? Soalan 1...soalan 2, masa ambik dgree tu, boleh kha sy ambik di mana2 ipta jak ? Atau mesti di ipta yg ada acca nya ? Klu mcm tu, ipta mana sy nak smbg ?

Anonymous said...

Hai,

Utk advance Degree from Oxf. Brooke's Uni ni kita boleh apply after hanya selepas dpt ACCA or dia pakej sekali dgn penganugerahan ACCA? Tapi kalau ACCA pun dah lebih tinggi dari Degree, nak pakai apa lg degree ni?

Sis ambil ACCA dkat mana and boleh tahu tak exact rate fees?

Thanks in advance ya :).

P/s: Saya dah follow twitter, kalau sng2 approvelah. Byk bnda nak tanya.

Deya Husna said...

Salam, kalau amek asasi acc. Time acca tu boleh fly oversea tak?

Anonymous said...

assalamualaikum sis. i nk tnya. if kite proceed with Acca then nak continue for master, perlu ade deg jugak ke ? or can proceed without deg?

Syahiraaa. said...

Hai assalamalaikum kak, em sy student form 5 yang ambik aliran akaun sekarang ni , memang nak jadi accountant , tp banyak benda la nak tanya , sebab mcm takfaham sngt lepas spm nak buat apa. can i hv your wechat id ? Nak luah and mintak pendapat since akak is student yang ambik accountancy.

Nana Hashim said...

Salam akak , saya mmg dari habis belajar minat nak ambil acca ni .. cuma saya baru lepasan diploma tp minat sgt nak amik acca terus ... boleh ke kak ?? Ipt mana yang tawarkan acc ni ye kak ??

sha al nashfah said...

A'a . CAT tu lebih kurang mcm asasi . tak dapat apa2 . tapi kalau masuk uitm , kita grad jgk after hbis CAT . sekali dgn budak diploma .

kena hbiskan acca jgk baru dapat sijil ijazah professional . selagi tak pass paper , takleh grad . tak grad , tak dpt sijil ijazah la ..

sha al nashfah said...

tapi kita still lagi dapat kerja walau tak pass paper lagi . selalunya budak2 akan start kerja bila dah tinggal 2,3 paper last ..

sha al nashfah said...

wkslm ..

jwpn soalan 1 : boleh je .. ambik degree then baru ambik acca . lebih selamat mcm tu sbb kalau tak nak proceed acca , at least kita dh ada degree . acca after degree selalunya dalam masa 1 thn atau 1 thn stgh .

jwpn 2 : boleh je ambik degree dkt mana2 ipta . jgn risau okayy

sha al nashfah said...

advance degree tu kita boleh apply masa daftar untuk CAT lagi . tapi kalau tak ambik CAT , minta masa apply acca . adv degree ni optional je bagi sape2 yang nak tambah qualification dia . taknak pun takpe .

exact fees tu boleh tengok dekat lman web ACCA global . search dkt google . nnt jumpa la tu .

sha al nashfah said...

boleh fly oversea .. selalunya student pergi byr sndri la .. kalau bantuan or biasiswa tu kurang pasti . rasanya ada . tp untuk 5 paper last ..

sha al nashfah said...

wkslm . you can proceed w/o degree .

sha al nashfah said...

ipta takde dah skrg . ipts ada rasanya . selalunya student akan pergi kat sunway college , kdu , malvern , intec .. banyak lagi sbnrnya . nnt boleh google . lps diploma boleh ambik acca terus . tapi kena diploma perakaunan la . kalau yg lain saya tak sure ..

sha al nashfah said...

ayokkk .. akak takde wechat .. nnt akak install wechat , akak bagi id eh ??

Anonymous said...

AsSalam sis, sye tgh amik stpm aliran akaun, so ape mane satu ok, saye sambung ACCA or degree ? TQ sis

Siti Khadijah said...

Assalam.. akak saya student cat, in sya allah akhir thun ni habis.so far saya pass sume paper. Nak tanya, mcm mna nak cri company yg mnawarkan acca part time ye?

sha al nashfah said...

wkslm . selalunya SME ada tawar kerja part time ni . big 4 pun ada tapi internship je . ada my friend kerja jadi auditor dah skrg . tapi full time la . dia tukar pengajian jadi part time . cuba google website2 mcm jobstreet dll ..

sha al nashfah said...

saya tak sure la klau dari stpm mcm mana . kalau blh biat degree dlm msa 2 tahun , better ambik degree dlu . lps tu lagi setahun ambik acca .

sha al nashfah said...

wkslm . selalunya SME ada tawar kerja part time ni . big 4 pun ada tapi internship je . ada my friend kerja jadi auditor dah skrg . tapi full time la . dia tukar pengajian jadi part time . cuba google website2 mcm jobstreet dll ..

nurafifah said...

Salam nak tanya kalau dah ambil Cat then nak ambil degree lepas tu boleh ke ?

Alya Shakira said...

Assalamualaikum..sy nk tnye.,sy tgh buat degree in account skrg dekat uitm..nk smbung acca..so setiap exemption paper yg sy dpt tu sy kena byr ke? Sbb lps degree tinggal 5 papers je kan..mohon pencerahan boleh x? Confuse sikit

Anonymous said...

Nope.. Gomen tak recognized cat as diploma.. I pernah apply.. But swasta recognized sijil cat tu😊

Anonymous said...

Cat-acca is like 'high risk , high return' because kalau tak habiskan acca,u takde sijil apa pun cuma cat(gomen tak recognized) . Of course susah,but of course good outcome jugak one day😉

Anonymous said...

Risikonya kalau intan tak habiskan acca or giveup, intan takde sijil apa pun kecuali cat(not certified by our gomen, but still swasta certified but gaji tak berapa tinggi la)😅

Anonymous said...

Sure boleh ariyana and u akan dpt 1 exemption paper in acca (u only have 10 acca papers left) kalau mula dari cat u akan ada lagi 11 acca papers😊

Anonymous said...

Acca covers all aspects in economy.. Don't worry,u can be a businesswoman one day😄

Anonymous said...

Boleh keje kalau ada cat.. Tp kalau keje gomen(gomen tak certified sijil cat,gaji ikut rate spm,but swasta certified and gaji ikut rate diploma)😊

Anonymous said...

Sure u can do it! Cat tu dia akan ajar balik start dari basic spm, so don't worry okayy

Anonymous said...

Nah wechat id 😂 : Queyusof
5 papers left on acca😉

Anonymous said...

Shaaa.. Uitm dah start ambil intake balik.. Before this memang diorang dah tutup intake cat-acca but now dah re-open😄

Anonymous said...

Salam akak. Nak tnya,cat-acca ni susah sgt ke? Susah lagi dari addmath ke ape? Sorry sy just nk tnya je. Majoriti lulus ka failed?

budak blurr said...

laa lepas diploma bole amik acca..lau thu aq xbuat degree..buang masa jer 4 tahun..diploma 2 thun stegh pon bole smbung acca..

ct masturah said...

Salam kak ada gmail X? Saya nak tanya something?

Anonymous said...

Assalamualaikum, boleh bg petunjuk tak mcm mana nak study abroad? n nak dapatkan scholarship dari uni luar

sha al nashfah said...

Boleh email sis je. shasha.norazmi@yahoo.com

sha al nashfah said...

Wkslm.. pasal nak study abroad ni saya pun tak tahu. Sorry..

MUHAMMAD HAZIQ said...

kalau nak scholarship acca kat intec Yasasan Peneraju ada buat tapi kena jawab test dgn interview dulu kalau lepas dpt lah scholarship

Nik Ahmad Faiz said...

Master in acc vs ACCA mana lagi tinggi taraf dia eh?

Anonymous said...

Assalam sis. Sy ni lulusan ijazah kejuruteraan dan dah kerja 3tahun dlm bidang kej.sekarang ingat nk ambil acca. Boleh ke sy terus ke acca tnpa cat? Dan boleh ke sy ambil acca secara part time tp kerja dlm bidang kej?

Suha cy said...

Assalam sis, Kalau lepasan diploma amek acca kan ada 9 papers je lagi. So biasanya students akan amek masa bpe lama lagi nk habiskan kesemua papers acca?

Post a Comment